Peter, Jacqueline, Tom en Kim

Je staat heel erg alleen tijdens je zoektocht

“Je krijgt bij Palet eerst een intake zonder je kind erbij. Dan kun je de hele situatie rustig doornemen. Pas daarna volgt een kindgesprek, één kind tegelijk natuurlijk.

Beide kinderen liepen compleet vast op school. Mijn zoon Tom is een rouwdouwer, vrij impulsief. Laat niks merken. Maar onder dat laagje is hij heel gevoelig. Die moet je in zo’n kennismakingsgesprek echt weten te raken. Dat werkte goed. Mijn oudste Jacqueline uit haar problemen veel duidelijker. Zij kan het zelf goed onder woorden brengen.

Ik had een onderbuikgevoel. School, de huisarts, coaches en de GGZ konden eigenlijk niet helpen. Mijn dochter werden bij die GGZ-instelling heel erg richting een diagnose gestuurd. Een verkeerde diagnose. Slecht eigenlijk. Zij vonden dat het ADHD was. Maar ik voelde dat ik eerst moest uitsluiten of het misschien hoogbegaafdheid was. Dat was het dus. Pfff.

Mijn dochter heeft drie basisscholen versleten. Dat gaat echt heel veel jaren terug. Het begon in groep 3. Toen werd ze heel ongelukkig op school. Lag er wakker van. Zei pittige dingen over de juf, de kinderen in de klas. Dat ze zo anders was. Heftig. Dat ging verder dan gewoon niet naar school willen. Ze gleed steeds verder af. Haar laatste juf had ook het gevoel dat er meer aan de hand was. Maar wat?

En dan ga je zoeken. Googelen. Instanties bellen. Je neus stoten. Je moet best sterk in je schoenen staan. Je staat heel erg alleen. Ik wilde doorzetten voor mijn dochter, twee jaar later net zo voor mijn zoon.

Jacqueline was ook heel bang om fouten te maken. Toen kwam ze bij een coach terecht om haar zelfverzekerder te maken. Maar dat was alleen het symptoom, niet de oorzaak.

In een onderzoek van een andere coach werd haar IQ als bijna zwakbegaafd getest. Maar dat kón gewoon niet. Weken later biechtte ze me op dat ze tijdens al die vragen geen zin meer had, gewoon maar wat antwoorde om eraf te zijn. Bij een commercieel bureau hebben we het opnieuw laten doen, toen kwam haar IQ echt heel hoog uit de bus. Dus toch.

Pas in groep 6 kwam Jacq voor het eerst bij Palet. Toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Later Tom ook. Zij zijn echt gespecialiseerd in begaafdheid en sensitiviteit. Dat merk je meteen.”